Розробка соціальних
брендів та проектів
O2 - Social Brand Building Solutions O2 - Integrated Marketing Communications O2 - Internet Marketing O2 - Direct Marketing

КОРУПЦІЯ ОЧИМА ДИТИНИ

25 червня 2014 року в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація результатів дослідницької частини Всеукраїнського конкурсу малюнка «Дитинство — територія безпеки».

Результати проекту переконливо доводять: сучасні діти мають високий рівень національної ідентичності, інтелектуально й духовно розвинені, допитливі, соціально відповідальні. Їхні висновки про соціальні й політичні явища є цілком усвідомленими, оскільки, на жаль, отримані в царині практичного досвіду. Результати дослідницької частини проекту «Дитинство — територія безпеки» унаочнюють низьку обізнаність дітей і педагогів щодо змісту та специфіки заходів протидії корупції. Разом із тим отримані дані свідчать про велике бажання до підвищення поінформованості, а отже, до навчання у цьому напрямі.

70 % — дітей учасників проекту пов’язують корупцію з реальним явищем та визначають як найбільш корумповані, на їхній погляд, такі соціальні групи:

чиновники-бюрократи — 28,52 %, система правосуддя — 6,67 %, вчителі (і, як підгрупа в цій категорії, директори шкіл і ректори вузів) — 5, 56 %, інспектори ДАІ — 5,19 %, лікарі — 3,70 %, військові — 1,11 %.

У 17,78 % робіт зазначені сфери поєднуються. Або деталі, або текстова частина малюнка свідчать про особистий негативний досвід дитини чи такий досвід її близьких: «Дитячий садок. Місць немає», «Забудова дитячого майданчика», «Безкоштовне лікування лише на папері», «Як отримати путівку у санаторій» і т. ін.

Символом хабара в Україні є долар США, що спостерігається в 47 % малюнків дітей.

Незважаючи на високий стресовий вплив проявів корупції на психіку дитини, понад 40 %робіт демонструють зріли громадянські почуття: нетерпимість, бажання протидіяти корупції тощо.

Діти міцно зв’язують поняття безпеки з темою єдності і цілісності нашої держави та самоідентифікацією як громадян цієї держави. Символіка, що позначає територіальну та духовну єдність України, присутня у 80 % (!) робіт.

«Дитинство — територія безпеки» доводить як необхідність розробки та впровадження антикорупційної освіти, так і готовність дітей до сприйняття такої навчальної програми.

Будь-які реформи, антикорупційні закони й інститути неефективні без залучення широких верств суспільства, у тому числі й дітей — майбутнього нації, без розбудови громадянського суспільства.

 

Про проект «Дитинство — територія безпеки»

Всеукраїнський конкурс малюнка «Дитинство — територія безпеки» є соціальною ініціативою Центру соціального лідерства. Конкурс проходив з 15 травня по 20 червня 2014 року за підтримки:

Міністерства освіти і науки України,

Міністерства соціальної політики України,

Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України.

У конкурсі взяли участь майже 500 дітей з 20 регіонів України. Вік учасників варіював від 10 до 16 років. Роботи учасників оцінювало експертне журі, до складу якого увійшли Юрко Журавель, видатний український митець; Лілія Дубинська, дитячий, кризовий, сімейний психолог; Роксолана Левицька, тьютор, член JCI Україна; а також представники профільних міністерств та ІІТЗО МОН України. Журі було обрано по 3 переможці у двох вікових категоріях (усього 6 переможців). Усі учасники проекту отримають почесні грамоти від Організатора, переможців буде відзначено цінними призами.

На основі дитячих малюнків та закликів дітей Організатори планують створити календар на 2015 рік та поширити його серед чиновників усіх рівнів.

Результати дослідження та конкурсні роботи представлені на сайті:

http://www.socialbusiness.com.ua/novini/76-2014-06-24-13-54-09





Про ГО «Центр соціального лідерства»

Громадська організація «Центр соціального лідерства» — недержавна, некомерційна українська організація, яка об’єднує однодумців для поширення ідей й ініціатив соціального підприємництва, створює та впроваджує навчальні програми, курси, тренінги, соціально значущі проекти з підвищення ефективності діяльності  соціальних ініціатив.

Прес центр